Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
280 min.

Wyjątkowy przepis na wegetariańskie burgery. Pyszne, soczyste, z dodatkiem bulguru i zmielonych orzechów nerkowca z ziarnami słonecznika. Można je grillować, piec lub smażyć!

Składniki:

  • 3/4 szklanki (180 ml) wody
  • 1 szklanka (140 g) bulguru
  • 1/8 szklanki (30 ml) sosu sojowego
  • 3/4 szklanki (110 g) niesolonych pestek słonecznika
  • 3/4 szklanki (90 g) orzechów nerkowca

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać wodę z bulgurem i sosem sojowym, zagotować, odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 10 minut (do czasu aż płyn zostanie wchłonięty).

2Orzechy i słonecznik zmielić.

3W misce wymieszać bulgur z orzechami, słonecznikiem, jajkami, chili, czosnkiem i sosem chili. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.

4Rozgrzać grill do średniej temperatury.

5Z masy uformować 6 burgerów (najlepiej zwilżyć wcześniej dłonie w zimnej wodzie). Na grillu ułożyć folię lub tackę aluminiową, delikatnie natłuścić i układać burgery. Grillować przez około 10 minut, w międzyczasie raz odwrócić. Czas grillowania może się różnić w zależności od grubości burgerów i stopnia rozgrzania grilla.

Porcja dla:

6 osób