20 min.
20 min.
280 min.
Wyjątkowy przepis na wegetariańskie burgery. Pyszne, soczyste, z dodatkiem bulguru i zmielonych orzechów nerkowca z ziarnami słonecznika. Można je grillować, piec lub smażyć!
Składniki:
- 3/4 szklanki (180 ml) wody
- 1 szklanka (140 g) bulguru
- 1/8 szklanki (30 ml) sosu sojowego
- 3/4 szklanki (110 g) niesolonych pestek słonecznika
- 3/4 szklanki (90 g) orzechów nerkowca
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać wodę z bulgurem i sosem sojowym, zagotować, odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 10 minut (do czasu aż płyn zostanie wchłonięty).
2Orzechy i słonecznik zmielić.
3W misce wymieszać bulgur z orzechami, słonecznikiem, jajkami, chili, czosnkiem i sosem chili. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.
4Rozgrzać grill do średniej temperatury.
5Z masy uformować 6 burgerów (najlepiej zwilżyć wcześniej dłonie w zimnej wodzie). Na grillu ułożyć folię lub tackę aluminiową, delikatnie natłuścić i układać burgery. Grillować przez około 10 minut, w międzyczasie raz odwrócić. Czas grillowania może się różnić w zależności od grubości burgerów i stopnia rozgrzania grilla.
Porcja dla:
6 osób