Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Fantastyczny deser na jesień lub zimę. Jabłka są posypane cukrem cynamonowym, a następnie zapiekane w soku jabłkowym. Podawać z gorącym sokiem jabłkowym, słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.
Składniki:
- 4 duże jabłka, umyte, osuszone i wydrążone
- 115 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 250 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180 C.
2Jabłka włożyć do małego naczynia żaroodpornego. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać tym jabłka w środku i na zewnątrz.
3Do naczynia wlać tyle soku jabłkowego żeby zalać jabłka na wysokość 1-2 cm.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut, polewając sokiem co 15 minut. Jabłka są upieczone gdy są miękkie (spróbować ostrym nożem). Podawać z gorącym sokiem jablkowym.
Porcja dla:
4 osób