Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Fantastyczny deser na jesień lub zimę. Jabłka są posypane cukrem cynamonowym, a następnie zapiekane w soku jabłkowym. Podawać z gorącym sokiem jabłkowym, słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.

Składniki:

  • 4 duże jabłka, umyte, osuszone i wydrążone
  • 115 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 250 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180 C.

2Jabłka włożyć do małego naczynia żaroodpornego. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać tym jabłka w środku i na zewnątrz.

3Do naczynia wlać tyle soku jabłkowego żeby zalać jabłka na wysokość 1-2 cm.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut, polewając sokiem co 15 minut. Jabłka są upieczone gdy są miękkie (spróbować ostrym nożem). Podawać z gorącym sokiem jablkowym.

Porcja dla:

4 osób