Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Sezon na szparagi jest niezwykle krótki nad czym ubolewam. Całkiem niedawno nauczyłam się je jeść i pokochałam te przepyszne łodygi.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 100 g startego parmezanu
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- natka pietruszki
- cukier i sól do smaku
Przygotowanie:
1Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 8 minut.
2Cebulę obrać i posiekać.
3Natkę opłukać i drobno posiekać.
4Pieczarki oczyścić i pokroić.
5Pieczarki lekko osolić i podsmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać pietruszkę.
6W naczyniu żaroodpornym ułożyć szparagi, na nie położyć podsmażone pieczarki, posypać parmezanem i zapiec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut w 200 stopniach C.
Porcja dla:
4 osób