Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Sezon na szparagi jest niezwykle krótki nad czym ubolewam. Całkiem niedawno nauczyłam się je jeść i pokochałam te przepyszne łodygi.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 100 g startego parmezanu
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • natka pietruszki
  • cukier i sól do smaku

Przygotowanie:

1Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 8 minut.

2Cebulę obrać i posiekać.

3Natkę opłukać i drobno posiekać.

4Pieczarki oczyścić i pokroić.

5Pieczarki lekko osolić i podsmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać pietruszkę.

6W naczyniu żaroodpornym ułożyć szparagi, na nie położyć podsmażone pieczarki, posypać parmezanem i zapiec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut w 200 stopniach C.

Porcja dla:

4 osób