Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Proste i pyszne danie na lunch lub ciepłą kolację – kruchy spód z nadzieniem z ziemniaków i cebuli posypany serem. Polecam spróbować!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 5 łyżek mleka lub śmietany
- 4 ziemniaki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
2Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać mleko lub śmietanę i zarobić miękkie jednolite ciasto.
3Ciasto rozwałkować i wyłożyć do okrągłej foremki.
4Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (młode są najlepsze). Cebule posiekać, wymieszać z ziemniakami, doprawić solą.
5Mieszaninę wyłożyć na ciasto. Piec przez 20 minut.
6Ser pokruszyć, zioła posiekać. Na ostatnie 5 minut pieczenia ciasto posypać serem i ziołami. Piec, aż ziemniaki będą miękkie.
Porcja dla:
8 osób