Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Proste i pyszne danie na lunch lub ciepłą kolację – kruchy spód z nadzieniem z ziemniaków i cebuli posypany serem. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek mleka lub śmietany
  • 4 ziemniaki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.

2Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać mleko lub śmietanę i zarobić miękkie jednolite ciasto.

3Ciasto rozwałkować i wyłożyć do okrągłej foremki.

4Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (młode są najlepsze). Cebule posiekać, wymieszać z ziemniakami, doprawić solą.

5Mieszaninę wyłożyć na ciasto. Piec przez 20 minut.

6Ser pokruszyć, zioła posiekać. Na ostatnie 5 minut pieczenia ciasto posypać serem i ziołami. Piec, aż ziemniaki będą miękkie.

Porcja dla:

8 osób