Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
150 min.

Colombo to karaibska mieszanka przypraw, która przypomina nieco curry. Ta jagnięcina jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Aby posiłek był dobrze zbilansowany, podawać z ziemniakami lub kuskusem. Colombo można kupić przez internet lub w specjalistycznych sklepach z przyprawami.

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej w kostkę
  • sok z 4 cytryn
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 5 łodyżek tymianku
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

1Jagnięcinę włożyć do miski i marynować przez 1 godzinę w soku cytrynowym wymieszanym z czosnkiem, chili, tymiankiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.

2Wyjąć jagnięcinę z marynaty. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu i smażyć mięso przez 5 minut, aż będzie przyrumienione. Dodać cebulę, colombo i bakłażana oraz tyle wody, aby przykryła mięso. Dusić przez 1 godzinę. Doprawić do smaku i podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób