Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Colombo to karaibska mieszanka przypraw, która przypomina nieco curry. Ta jagnięcina jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Aby posiłek był dobrze zbilansowany, podawać z ziemniakami lub kuskusem. Colombo można kupić przez internet lub w specjalistycznych sklepach z przyprawami.
Składniki:
- 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej w kostkę
- sok z 4 cytryn
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1/2 łyżeczki chili
- 5 łodyżek tymianku
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
1Jagnięcinę włożyć do miski i marynować przez 1 godzinę w soku cytrynowym wymieszanym z czosnkiem, chili, tymiankiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
2Wyjąć jagnięcinę z marynaty. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu i smażyć mięso przez 5 minut, aż będzie przyrumienione. Dodać cebulę, colombo i bakłażana oraz tyle wody, aby przykryła mięso. Dusić przez 1 godzinę. Doprawić do smaku i podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób