Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Młode warzywa duszone na wolnym ogniu smakują wyśmienicie, a kiedy odparujemy wywar na krótko przed zdjęciem z ognia, powstanie delikatny sos, w którym będą zachowane rozpuszczalne w wodzie witaminy. Warzywa te to doskonały dodatek do pieczonego drobiu, dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny.

Składniki:

  • 4 młode pory (łącznie ok. 200 g)
  • 250 g młodego pasternaku
  • 30 g masła
  • 250 g młodej marchewki
  • 8 cebulek perłowych lub szalotek

Przygotowanie:

1Oczyścić pory i nakroić lekko wzdłuż, nie rozcinając ich na połówki. Rozłożyć listki i starannie opłukać pod bieżącą wodą, by usunąć piasek. Pokroić pasternak wzdłuż na pół.

2Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić wszystkie warzywa. Dodać wywar, cukier, liść laurowy oraz pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy.

3Dusić 20-25 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać na dużym ogniu 2-3 minuty, aż wywar zagęści się i będzie miał konsystencję gęstego syropu. Obtoczyć w nim warzywa, usunąć liść laurowy i podawać.

Porcja dla:

4 osób