15 min.
30 min.
45 min.
Młode warzywa duszone na wolnym ogniu smakują wyśmienicie, a kiedy odparujemy wywar na krótko przed zdjęciem z ognia, powstanie delikatny sos, w którym będą zachowane rozpuszczalne w wodzie witaminy. Warzywa te to doskonały dodatek do pieczonego drobiu, dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny.
Składniki:
- 4 młode pory (łącznie ok. 200 g)
- 250 g młodego pasternaku
- 30 g masła
- 250 g młodej marchewki
- 8 cebulek perłowych lub szalotek
Przygotowanie:
1Oczyścić pory i nakroić lekko wzdłuż, nie rozcinając ich na połówki. Rozłożyć listki i starannie opłukać pod bieżącą wodą, by usunąć piasek. Pokroić pasternak wzdłuż na pół.
2Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić wszystkie warzywa. Dodać wywar, cukier, liść laurowy oraz pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy.
3Dusić 20-25 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać na dużym ogniu 2-3 minuty, aż wywar zagęści się i będzie miał konsystencję gęstego syropu. Obtoczyć w nim warzywa, usunąć liść laurowy i podawać.
Porcja dla:
4 osób