Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Sierpień to pora cukinii i rozgrzanych słońcem pomidorów, ale dla mnie też pora na zrobienie domowego pesto. Czas na oberwanie listków bazylii z balkonowego krzaczka i zrobienie pysznej, zdrowej i…zielonej pasty.
Składniki:
- 4 kubki 250 gramowe świeżych liści bazylii
- 5 średnich obranych ząbków czosnku
- 100 gram orzeszków pistacjowych
- 50 gram orzeszków pinii
- 150 ml oliwy z oliwek
- 50 gram startego sera parmezan
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Krzaczek bazylii delikatnie obrywamy z liści i układamy je w naczyniu miksera.
2Dodajemy czosnek, orzeszki pistacjowe i orzeszki pinii.
3Dolewamy połowę oliwy i miksujemy.
4Dodajemy ser paremzan oraz resztę oliwy.
5Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6Miksujemy około 5 minut na gładką, lejącą się masę.
Porcja dla:
1 osoby