Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Sierpień to pora cukinii i rozgrzanych słońcem pomidorów, ale dla mnie też pora na zrobienie domowego pesto. Czas na oberwanie listków bazylii z balkonowego krzaczka i zrobienie pysznej, zdrowej i…zielonej pasty.

Składniki:

  • 4 kubki 250 gramowe świeżych liści bazylii
  • 5 średnich obranych ząbków czosnku
  • 100 gram orzeszków pistacjowych
  • 50 gram orzeszków pinii
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 gram startego sera parmezan
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Krzaczek bazylii delikatnie obrywamy z liści i układamy je w naczyniu miksera.

2Dodajemy czosnek, orzeszki pistacjowe i orzeszki pinii.

3Dolewamy połowę oliwy i miksujemy.

4Dodajemy ser paremzan oraz resztę oliwy.

5Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6Miksujemy około 5 minut na gładką, lejącą się masę.

Porcja dla:

1 osoby