Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Eleganckie i proste danie. Piersi kurczaka smażone z pieczarkami i podlane szampanem. Podawać z gorącym ryżem.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej do obtoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 szklanki (180 g) świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 szklanki (500 ml) śmietany do sosów
  • 1 szklanka (235 ml) szampana

Przygotowanie:

1Piersi kurczaka lekko obtoczyć w mące z odrobiną soli i pieprzu.

2W dużej patelni lekko przyrumienić piersi kurczaka na oliwie. Gdy się przypieką z obydwu stron, dodać pieczarki i szampana. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Szampan powinien się zredukować. Gdy kurczak będzie miękki, przełożyć go na talerz.

3Do patelni wlać śmietanę i gotować ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Polać nim kurczaka i podawać.

Porcja dla:

4 osób