Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ugotowane na twardo jajka nadziejmy pysznym farszem z marchewki i szczypiorku. Będą wyglądać bardzo dekoracyjnie, gdy ułożymy je na warstwie roszponki i wstążek różnych warzyw. Podajmy je ze smacznym pieczywem z pestkami słonecznika i dyni, a otrzymamy naprawdę pożywny lunch.

Składniki:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
  • 100 g marchewki, drobno startej
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki octu estragonowego
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Ugotować jajka na twardo. Włożyć je do dużego rondla, zalać letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły.

2Przygotować sos. Wlać oliwę i ocet do słoika z zakręcanym wieczkiem. Dodać musztardę, pieprz i sól. Mocno potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały i odstawić.

3Obrać jajka ze skorupek i przekroić każde wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka łyżeczką i przełożyć do miski. Białka odłożyć.

4Dodać do żółtek majonez, jogurt, gorczycę w proszku, utartą marchewkę i połowę szczypiorku. Utrzeć. Nałożyć masę łyżeczką do białek.

5Pokroić wzdłuż marchewkę, koper włoski i cukinie na cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Ułożyć je w misce wraz z roszponką. Ponownie wstrząsnąć słoikiem z sosem estragonowym, polać nim sałatkę i wymieszać.

6Rozłożyć sałatkę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji po 4 połówki jajek faszerowanych. Posypać jajka resztą szczypiorku i podawać.

Porcja dla:

4 osób