15 min.
10 min.
25 min.
Ugotowane na twardo jajka nadziejmy pysznym farszem z marchewki i szczypiorku. Będą wyglądać bardzo dekoracyjnie, gdy ułożymy je na warstwie roszponki i wstążek różnych warzyw. Podajmy je ze smacznym pieczywem z pestkami słonecznika i dyni, a otrzymamy naprawdę pożywny lunch.
Składniki:
- 8 jajek w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka gorczycy w proszku
- 100 g marchewki, drobno startej
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżeczki octu estragonowego
- ½ łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Ugotować jajka na twardo. Włożyć je do dużego rondla, zalać letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły.
2Przygotować sos. Wlać oliwę i ocet do słoika z zakręcanym wieczkiem. Dodać musztardę, pieprz i sól. Mocno potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały i odstawić.
3Obrać jajka ze skorupek i przekroić każde wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka łyżeczką i przełożyć do miski. Białka odłożyć.
4Dodać do żółtek majonez, jogurt, gorczycę w proszku, utartą marchewkę i połowę szczypiorku. Utrzeć. Nałożyć masę łyżeczką do białek.
5Pokroić wzdłuż marchewkę, koper włoski i cukinie na cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Ułożyć je w misce wraz z roszponką. Ponownie wstrząsnąć słoikiem z sosem estragonowym, polać nim sałatkę i wymieszać.
6Rozłożyć sałatkę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji po 4 połówki jajek faszerowanych. Posypać jajka resztą szczypiorku i podawać.
Porcja dla:
4 osób