Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczne danie z ziemniaków, które może stanowić cały obiad lub dodatek do mięs. W mojej wersji z boczkiem, ale można podawać z różnymi sosami.

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g boczku

Przygotowanie:

11/3 ziemniaków ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok do oddzielnej miski i odstawić, aby na dno opadła mąka.

2Ugotowane ziemniaki utłuc. Gorące dodać do odciśniętych surowych ziemniaków, dodać ustałą z soku mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę soli i pieprzu. Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do masy, dobrze wymieszać.

3Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku odciskać placem dołek.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pyzy i gotować przez około 15 minut, aż wypłyną.

5Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Podawać z pyzami.

Porcja dla:

6 osób