Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Jajka na zielono pięknie prezentują się na stole! Czosnkowy farsz ze szpinaku zmiksowanego z serkiem śmietankowym lub ricottą. Można też użyć sera feta, albo dodać mniej czosnku, bo w mojej proporcji farsz jest ostry!
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g serka śmietankowego albo ricotty
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
1Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na tacy.
2Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Szpinak pokroić i zblanszować na patelni. Dodać czosnek i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
3W blenderze zmiksować szpinak z serkiem śmietankowym, żółtkami, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić pieprzem.
4Farszem napełniać białka jajek. Udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób