Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jajka na zielono pięknie prezentują się na stole! Czosnkowy farsz ze szpinaku zmiksowanego z serkiem śmietankowym lub ricottą. Można też użyć sera feta, albo dodać mniej czosnku, bo w mojej proporcji farsz jest ostry!

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g serka śmietankowego albo ricotty
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

1Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na tacy.

2Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Szpinak pokroić i zblanszować na patelni. Dodać czosnek i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

3W blenderze zmiksować szpinak z serkiem śmietankowym, żółtkami, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić pieprzem.

4Farszem napełniać białka jajek. Udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób