Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Uwielbiam pieczone ziemniaczki. Te z Airfryer są mniej kaloryczne, a przy tym przepyszne. Podaję je ze śmietaną i słodkim sosem chili.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- kwaśna śmietana do podania
- sos chili do podania
Przygotowanie:
1Pokroić ziemniaki na ósemki aby powstały „kliny”. Powinny być mniej więcej takiej samej wielkości aby równomiernie się upiekły.
2Ustawić Airfryer na 180 stopni C.
3Ziemniaki włożyć do woreczka, dodać olej i potrząsać, aby wszystkie ziemniaczki równomiernie pokryły się olejem.
4Ułożyć ziemniaki na sitku urządzenia i piec przez 15 minut. Po tym czasie potrząsnąć sitkiem aby ziemniaki się przemieszały i piec jeszcze przez 10 minut (lub dłużej, jeśli ziemniaki są grubo pokrojone).
5Podawać na ciepło ze śmietaną i sosem chili.
Porcja dla:
4 osób