Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Uwielbiam pieczone ziemniaczki. Te z Airfryer są mniej kaloryczne, a przy tym przepyszne. Podaję je ze śmietaną i słodkim sosem chili.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • kwaśna śmietana do podania
  • sos chili do podania

Przygotowanie:

1Pokroić ziemniaki na ósemki aby powstały „kliny”. Powinny być mniej więcej takiej samej wielkości aby równomiernie się upiekły.

2Ustawić Airfryer na 180 stopni C.

3Ziemniaki włożyć do woreczka, dodać olej i potrząsać, aby wszystkie ziemniaczki równomiernie pokryły się olejem.

4Ułożyć ziemniaki na sitku urządzenia i piec przez 15 minut. Po tym czasie potrząsnąć sitkiem aby ziemniaki się przemieszały i piec jeszcze przez 10 minut (lub dłużej, jeśli ziemniaki są grubo pokrojone).

5Podawać na ciepło ze śmietaną i sosem chili.

Porcja dla:

4 osób