Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Określenie “po florencku” w nazwie dania oznacza, że jest ono przyrządzane z użyciem szpinaku. Tym razem są to jajka gotowane w koszulkach podawane na warstwie szpinaku i porów, polane sosem serowym. Takie jajka podane z razowym tostem doskonale nadają się na kolację.

Składniki:

  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 300 ml chudego mleka
  • 45 g sera gruyeère, drobno utartego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 15 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

1Przyrządzić sos. Rozrobić starannie mąkę kukurydzianą w odrobinie mleka. Wlać resztę mleka do teflonowego rondla i doprowadzić do wrzenia. Wlać nieco wrzącego mleka do rozrobionej mąki, wymieszać i wlać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać ser gruyeère. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przykryć sos kawałkiem pergaminu, żeby nie powstał na nim kożuch i odstawić w ciepłe miejsce.

2Rozgrzać masło z oliwą w dużym rondlu. Wrzucić pory i smażyć na małym ogniu około 3 minut, mieszając, aż zaczną mięknąć. Dodać szpinak i wymieszać. Przykryć rondel i dusić na średnim ogniu 2–3 minuty, aż listki szpinaku się skurczą, a pory zmiękną. Osączyć warzywa na sitku, wyciskając nadmiar płynu łyżką. Przełożyć do rondla, doprawić solą i pieprzem. Przykryć, żeby nie wystygły.

3Napełnić dużą patelnię do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet. Wbić 4 jajka, po jednym. Gotować na małym ogniu 3–4 minuty, pod koniec polać jajka wrzątkiem. Wyjąć je łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach. Ugotować pozostałe jajka.

4Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć duszone warzywa w jednej warstwie w dużym naczyniu żaroodpornym. Zrobić w nich 8 zagłębień grzbietem łyżki i umieścić w każdym jedno jajko.

5Polać jajka sosem serowym. Poprószyć lekko papryką i wstawić do opiekacza. Opiekać 3–4 minuty, aż danie przyrumieni się lekko. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób