45 min.
15 min.
60 min.
Zazwyczaj farszu szpinakowego z fetą używam do pierożków z ciasta francuskiego, ale w połączeniu z tradycyjnym ciastem na pierogi też smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki wody. Odłożyć pod ściereczką.
2Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodać dobrze odsączony szpinak i chwilę smażyć.
3Szpinak wystudzić i dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszać.
4Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kwadraty o bokach 5-6 cm. Na każdym kawałku ciasta układać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.
5Zagotować 2 litry wody z jedną płaską łyżką soli. Wrzucać pierogi na wrzącą wodę i gotować 2-3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjąć, odcedzić i polać olejem aby się nie sklejały.
Porcja dla:
4 osób