Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
150 min.

Pyszny i autentyczny przepis na tradycyjne słodkie bułeczki drożdżowe pochodzące z kuchni meksykańskiej. Idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek masła
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej

Przygotowanie:

1Mleko zagotować i zestawić z ognia. Dodać masło, wymieszać i odstawić, aż przestygnie.

2Do mleka dodać drożdże i wymieszać. Dodać 1/3 szklanki cukru, sól, jajka i 2 szklanki mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dobrze mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3Ciasto podzielić na 16 kawałków i uformować kulki. Każdą rozwałkować na koło. Ułożyć na 2 natłuszczonych blaszkach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

5W miseczce wymieszać cukier z mąką, masłem, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka i wymieszać. Posypać mieszanką bułeczki.

6Piec przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Porcja dla:

16 osób