30 min.
20 min.
150 min.
Pyszny i autentyczny przepis na tradycyjne słodkie bułeczki drożdżowe pochodzące z kuchni meksykańskiej. Idealne na śniadanie.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek masła
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
Przygotowanie:
1Mleko zagotować i zestawić z ognia. Dodać masło, wymieszać i odstawić, aż przestygnie.
2Do mleka dodać drożdże i wymieszać. Dodać 1/3 szklanki cukru, sól, jajka i 2 szklanki mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dobrze mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
3Ciasto podzielić na 16 kawałków i uformować kulki. Każdą rozwałkować na koło. Ułożyć na 2 natłuszczonych blaszkach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
5W miseczce wymieszać cukier z mąką, masłem, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka i wymieszać. Posypać mieszanką bułeczki.
6Piec przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
16 osób