Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

To barwne danie z krewetek, kurczaka i pikantnej kiełbasy chorizo jest prawdziwą ucztą i dla podniebienia, i dla oka. Jest przy tym bardzo łatwe do przyrządzenia. Radzimy je podawać z zieloną sałatą.

Składniki:

  • 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • 350 g długoziarnistego ryżu
  • 900 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Rozgrzać dużą głęboką patelnię na średnim ogniu. Wrzucić chorizo i smażyć przez 2–3 minuty, aż zacznie się rumienić. Wyjąć z patelni łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić kurczaka na patelnię z tłuszczem wytopionym z kiełbasy i smażyć przez 1–2 minuty. Wyjąć z patelni.

2Na patelnię dodać ryż i podsmażyć. Wlać gorący bulion i dodać liść laurowy. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć patelnię i dusić przez 5 minut.

3Dodać chorizo i kurczaka. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać passatę, krewetki i natkę pietruszki. Dusić jeszcze przez 3–4 minuty, aż ryż wchłonie większość płynu i zrobi się miękki.

4Usunąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną sosu tabasco. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób