10 min.
25 min.
35 min.
To barwne danie z krewetek, kurczaka i pikantnej kiełbasy chorizo jest prawdziwą ucztą i dla podniebienia, i dla oka. Jest przy tym bardzo łatwe do przyrządzenia. Radzimy je podawać z zieloną sałatą.
Składniki:
- 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
- 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 350 g długoziarnistego ryżu
- 900 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Rozgrzać dużą głęboką patelnię na średnim ogniu. Wrzucić chorizo i smażyć przez 2–3 minuty, aż zacznie się rumienić. Wyjąć z patelni łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić kurczaka na patelnię z tłuszczem wytopionym z kiełbasy i smażyć przez 1–2 minuty. Wyjąć z patelni.
2Na patelnię dodać ryż i podsmażyć. Wlać gorący bulion i dodać liść laurowy. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć patelnię i dusić przez 5 minut.
3Dodać chorizo i kurczaka. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać passatę, krewetki i natkę pietruszki. Dusić jeszcze przez 3–4 minuty, aż ryż wchłonie większość płynu i zrobi się miękki.
4Usunąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną sosu tabasco. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób