Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Jajka zapiekane w kokilkach, zwane en cocotte, z dodatkiem szynki i sera, to szybki do przyrządzenia i prosty, a przy tym lekki i smaczny lunch. Jedyny potrzebny dodatek to grzanka z razowego pieczywa.

Składniki:

  • 5 g miękkiego masła
  • 125 g szynki w grubych plasterkach, pokrojonej w kostkę
  • 5½ łyżki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 25 g dojrzałego sera cheddar, startego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Obficie nasmarować kokilki masłem.

2Rozłożyć szynkę do kokilek. Nałożyć do każdej po łyżeczce śmietany. Wbić po jajku, nałożyć łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem.

3Ustawić kokilki w małej brytfannie i wlać tyle wody, żeby sięgała do połowy ich wysokości. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez 10–15 minut, w zależności od tego, czy chcemy otrzymać jajka bardziej miękkie, czy bardziej twarde. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób