Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Zaskakująco pyszny przepis na pieczonego faszerowanego kurczaka z nadzieniem z ryżu, pestek dyni oraz słonecznika.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mały kurczak (około 1 kg)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2Ryż podgotować przez 10 minut. Najlepiej użyć ryżu brązowego.

3Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek pokroić wzdłuż na grube plasterki. Kurczaka z zewnątrz ponacinać nożem w kilku miejscach i powtykać w te otwory czosnek.

4Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Wymieszać z ryżem i pestkami dyni oraz słonecznika. Doprawić solą i pieprzem.

5Kurczaka napełnić nadzieniem i zabezpieczyć wykałaczkami.

6Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem, i posmarować majonezem.

7Piec przez 45-50 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Porcja dla:

4 osób