Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Zaskakująco pyszny przepis na pieczonego faszerowanego kurczaka z nadzieniem z ryżu, pestek dyni oraz słonecznika.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 mały kurczak (około 1 kg)
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2Ryż podgotować przez 10 minut. Najlepiej użyć ryżu brązowego.
3Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek pokroić wzdłuż na grube plasterki. Kurczaka z zewnątrz ponacinać nożem w kilku miejscach i powtykać w te otwory czosnek.
4Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Wymieszać z ryżem i pestkami dyni oraz słonecznika. Doprawić solą i pieprzem.
5Kurczaka napełnić nadzieniem i zabezpieczyć wykałaczkami.
6Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem, i posmarować majonezem.
7Piec przez 45-50 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.
Porcja dla:
4 osób