30 min.
30 min.
Niewielka ilość soczystego łososia i krewetek tworzy z ryżem i warzywami obfity posiłek. To kusząco pikantne danie pochodzi z Luizjany. Co jednak najważniejsze, kiedy brakuje nam czasu, całość gotuje się w jednym garnku.
Składniki:
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 posiekana cebula
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka łagodnego chili
Przygotowanie:
1Na dużej patelni rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut. Dodać selera naciowego, paprykę, czosnek, imbir, pieprz kajeński, chili i ryż. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
2Wlać gorący wywar i starannie wymieszać, a potem zmniejszyć ogień tak, żeby płyn tylko lekko bulgotał. Przykryć patelnię szczelną pokrywką i dusić 15 minut.
3Dodać pokrojone pomidory razem z sokiem i 2 łyżkami natki pietruszki, a następnie dodać krewetki i łososia. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 3–4 minuty, żeby owoce morza nie były już surowe, a ryż wchłonął większość płynu i był miękki.
4Dodać sos Tabasco, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać pozostałą łyżką natki pietruszki i podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób