Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Niewielka ilość soczystego łososia i krewetek tworzy z ryżem i warzywami obfity posiłek. To kusząco pikantne danie pochodzi z Luizjany. Co jednak najważniejsze, kiedy brakuje nam czasu, całość gotuje się w jednym garnku.

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka łagodnego chili

Przygotowanie:

1Na dużej patelni rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut. Dodać selera naciowego, paprykę, czosnek, imbir, pieprz kajeński, chili i ryż. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.

2Wlać gorący wywar i starannie wymieszać, a potem zmniejszyć ogień tak, żeby płyn tylko lekko bulgotał. Przykryć patelnię szczelną pokrywką i dusić 15 minut.

3Dodać pokrojone pomidory razem z sokiem i 2 łyżkami natki pietruszki, a następnie dodać krewetki i łososia. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 3–4 minuty, żeby owoce morza nie były już surowe, a ryż wchłonął większość płynu i był miękki.

4Dodać sos Tabasco, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać pozostałą łyżką natki pietruszki i podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób