Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszny przepis mojej koleżanki na aromatyczny i zdrowy ryż z dodatkiem marchewki, selera i kalarepki. Można w ten sposób przyrządzić zarówno biały, jak i brązowy ryż.

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka
  • 1 kalarepa
  • 1/2 selera

Przygotowanie:

1Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.

2Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.

3Dodać warzywa i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodać ryż, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Całość zalać wodą 1 cm ponad poziom ryżu. Doprawić vegetą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

4Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać posypany natką.

Porcja dla:

4 osób