Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszny przepis mojej koleżanki na aromatyczny i zdrowy ryż z dodatkiem marchewki, selera i kalarepki. Można w ten sposób przyrządzić zarówno biały, jak i brązowy ryż.
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka
- 1 kalarepa
- 1/2 selera
Przygotowanie:
1Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
2Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
3Dodać warzywa i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodać ryż, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Całość zalać wodą 1 cm ponad poziom ryżu. Doprawić vegetą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
4Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać posypany natką.
Porcja dla:
4 osób