150 min.
30 min.
180 min.
Pyszne bułeczki ze słodkich ziemniaków doskonale smakują na słono i na słodko, z serkiem lub dżemem lub jak moje babcie ostatnio jadają: i z serkiem i z dżemem.
Składniki:
- 2 małe bataty (ok. 350 g)
- 2 szalotki
- 350 g mąki i nieco do wyrabiania ciasta
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1Umyć bataty i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać, włożyć do dużej miski i starannie rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Obrać szalotkę, pokroić w cienkie plasterki i dodać do purée z batatów.
2Dodać mąkę, mleko w proszku, cukier, drożdże i sól. Wlać ciepłą wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i energicznie wyrabiać rękami na posypanym mąką blacie. Gdyby było zbyt kleiste, dodać nieco mąki.
3Włożyć ciasto do dużej miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Przez ten czas objętość ciasta powinna się podwoić. Potem jeszcze raz mocno wygnieść ciasto i znów odstawić w przykrytej misce na 45 minut, żeby dalej rosło.
4Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 12 równych kawałków i uformować z nich bułeczki. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką na 15 minut i ustawić w ciepłym miejscu.
5Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować bułeczki mlekiem. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się przyrumienią. Będą gotowe, gdy podczas ostukiwania nożem z wierzchu wydadzą pusty odgłos. Wyłożyć je na metalową kratkę kuchenną i studzić 15 minut.
Porcja dla:
12 osób