Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Włoski specjał podawany tam w czasie Bożego Narodzenia. Jako podstawy można użyć swojego ulubionego sosu do spaghetti lub do makaronu. Łatwo ten przepis przeliczyć, aby wyszło więcej porcji. Podawać jako przystawkę lub dodatek do makaronu.

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych kalmarów
  • 1 l sosu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Oddzielić macki od korpusu kalmarów. Korpus pokroić w plastry, a macki w krążki o grubości ok. 1,5 – 1 cm. Odstawić.

2W garnku wymieszać sos pomidorowy z czerwonym winem, sokiem cytrynowym, oliwą, czosnkiem, pieprzem, bazylią i serem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, aby alkohol z wina wyparował, a smaki się wymieszały.

3Dodać do sosu kalmary. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Kalmary są gotowe gdy są pulchne i matowe.

4UWAGA: nie gotować na dużym ogniu lub dłużej, bo kalmary staną się gumowate.

Porcja dla:

6 osób