Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pyszna i lekka tarta, którą przygotowuje się w mgnieniu oka – doskonałe danie gdy zjawiają się niespodziewani goście.
Składniki:
- 1 opakownie (250 g) mrożonego ciasta francuskiego
- 1 puszka (400 g) pomidorów, posiekanych
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 opakowanie (125 g) sera mozzarella, pokrojonego w plastry
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić formę do tarty.
2Ciastem wyłożyć formę i podpiec przez 10 minut.
3Na podpieczone ciasto układać kolejno warstwy pomidorów, cebuli, oliwek i mozzarelli, posypać bazylią.
4Jajka roztrzepać, dodać mleko, sól i pieprz. Wylać na nadzienie.
5Piec przez 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.
Porcja dla:
8 osób