Polędwiczki wieprzowe z pomarańczą

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Bardzo aromatyczne i soczyste mięso w sosie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Imbir jest tu nieobowiązkowy!

Składniki:

  • 8 pomarańczy
  • 6 polędwiczek wieprzowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

1Pomarańcze wyszorować i wycisnąć z nich sok.

2Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm, lekko rozpłaszczyć i oprószyć solą i pieprzem.

3Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę i zdjąć ją z patelni. Dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać z powrotem cebulę.

4Wymieszać sok z pomarańczy z czosnkiem, imbirem, miodem i musztardą. Dodać do polędwiczek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

8 osób