Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Bardzo aromatyczne i soczyste mięso w sosie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Imbir jest tu nieobowiązkowy!
Składniki:
- 8 pomarańczy
- 6 polędwiczek wieprzowych
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
1Pomarańcze wyszorować i wycisnąć z nich sok.
2Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm, lekko rozpłaszczyć i oprószyć solą i pieprzem.
3Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę i zdjąć ją z patelni. Dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać z powrotem cebulę.
4Wymieszać sok z pomarańczy z czosnkiem, imbirem, miodem i musztardą. Dodać do polędwiczek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Porcja dla:
8 osób