Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Tradycyjne, francuskie danie, pochodzące z okolic Bresse. Kapłona (wykastrowany młody kogut) dusi się w kremowym sosie z dodatkiem szampana i smardzów. Podawać ze świeżym makaronem.

Składniki:

  • 1 kapłon
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 ml szampana
  • 20 g masła
  • 500 ml śmietany 18%
  • 80 g suszonych smardzów (lub 800 g świeżych)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Suszone smardze namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 30 minut. Umyć je 4-5 razy, aby usunąć cały brud i piach.

2Kapłona pokroić na 6 części (2 skrzydełka, 2 udka i 2 piersi).

3Smażyć na patelni na maśle wraz z cebulą przez 3-4 minuty, aż się przyrumieni.

4Doprawić solą i pieprzem, a następnie polać szampanem.

5Redukować sos przez 2 minuty, a następnie dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut.

6Smardze odcedzić i dodać do patelni.

7Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić.

8Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle i z pozostałym szampanem!

Porcja dla:

6 osób