15 min.
40 min.
55 min.
Tradycyjne, francuskie danie, pochodzące z okolic Bresse. Kapłona (wykastrowany młody kogut) dusi się w kremowym sosie z dodatkiem szampana i smardzów. Podawać ze świeżym makaronem.
Składniki:
- 1 kapłon
- 1 cebula, posiekana
- 100 ml szampana
- 20 g masła
- 500 ml śmietany 18%
- 80 g suszonych smardzów (lub 800 g świeżych)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Suszone smardze namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 30 minut. Umyć je 4-5 razy, aby usunąć cały brud i piach.
2Kapłona pokroić na 6 części (2 skrzydełka, 2 udka i 2 piersi).
3Smażyć na patelni na maśle wraz z cebulą przez 3-4 minuty, aż się przyrumieni.
4Doprawić solą i pieprzem, a następnie polać szampanem.
5Redukować sos przez 2 minuty, a następnie dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
6Smardze odcedzić i dodać do patelni.
7Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić.
8Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle i z pozostałym szampanem!
Porcja dla:
6 osób