Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z tuńczyka i kukurydzy wymieszanych z majonezem i śmietaną. Pyszne na lunch, kolację, albo na lekki obiad.

Składniki:

  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.

2Przygotować nadzienie. Odsączyć tuńczyka z zalewy i rozdrobnić widelcem. Przepłukać kukurydzę pod bieżącą wodą na sicie i odsączyć. Wymieszać w misce majonez ze śmietaną. Dodać tuńczyka i kukurydzę, całość dobrze wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem, przykryć miskę i odstawić.

3Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób