Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Tradycyjny przepis na kapustę kiszoną duszoną z boczkiem i ziołami. Świetnie smakuje jako dodatek do schabowych!
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g boczku wędzonego lub słoniny, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 listków laurowych
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać w ciepłej wodzie i odcedzić. Czynność powtórzyć 1-2 razy, aby kapusta miała delikatniejszy smak.
2Boczek lub słoninę usmażyć na patelni na złoty kolor.
3W rondelku wymieszać kapustę z boczkiem, dodać cukier i zalać szklanką wody. Dodać przyprawy, przykryć i dusić przez około 40 minut. Od czasu do czasu należy uzupełnić wodę tak, aby kapusta była przykryta wodą w 3/4.
4Podawać jako dodatek do pieczonych mięs.
Porcja dla:
8 osób