Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Tradycyjny przepis na kapustę kiszoną duszoną z boczkiem i ziołami. Świetnie smakuje jako dodatek do schabowych!

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g boczku wędzonego lub słoniny, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać w ciepłej wodzie i odcedzić. Czynność powtórzyć 1-2 razy, aby kapusta miała delikatniejszy smak.

2Boczek lub słoninę usmażyć na patelni na złoty kolor.

3W rondelku wymieszać kapustę z boczkiem, dodać cukier i zalać szklanką wody. Dodać przyprawy, przykryć i dusić przez około 40 minut. Od czasu do czasu należy uzupełnić wodę tak, aby kapusta była przykryta wodą w 3/4.

4Podawać jako dodatek do pieczonych mięs.

Porcja dla:

8 osób