10 min.
20 min.
30 min.
Risotto gotowane w kuchence mikrofalowej jest znakomite i bardzo praktyczne: nic się nie stanie, jeśli o nim zapomnisz na pół godziny. Poza tym jest to wspaniały przepis na wysprzątanie lodówki, użycie wyobraźni i ugotowanie niedrogiego dania. Risotto jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu. Masło można zastąpić oliwą lub margaryną, a białe wino sokiem z jabłek lub białych winogron.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 230 g (1 szklanka) nieugotowanego ryżu arborio
- 180 ml (3/4 szklanki) białego wina
- 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
Przygotowanie:
1W półtoralitrowym naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej wymieszać masło z czosnkiem i cebulą. Wstawić naczynie do mikrofalówki i gotować na wysokim poziomie mocy przez 3 minuty.
2W osobnym naczyniu podgrzać w mikrofalówce bulion, ale nie dopuścić do wrzenia (podgrzewać około 2 minuty).
3Przełożyć ryż do naczynia z masłem i czosnkiem, i zalać bulionem. Wymieszać. Szczelnie przykryć i gotować na wysokim poziomie mocy przez 6 minut.
4Do ryżu dodać wino. Gotować na wysokim poziomie mocy przez 10 minut. Większość płynu powinna się wygotować. Przed podaniem wymieszać ryż z serem.
Porcja dla:
4 osób