Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Risotto gotowane w kuchence mikrofalowej jest znakomite i bardzo praktyczne: nic się nie stanie, jeśli o nim zapomnisz na pół godziny. Poza tym jest to wspaniały przepis na wysprzątanie lodówki, użycie wyobraźni i ugotowanie niedrogiego dania. Risotto jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu. Masło można zastąpić oliwą lub margaryną, a białe wino sokiem z jabłek lub białych winogron.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek wyciśniętego czosnku
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 230 g (1 szklanka) nieugotowanego ryżu arborio
  • 180 ml (3/4 szklanki) białego wina
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu

Przygotowanie:

1W półtoralitrowym naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej wymieszać masło z czosnkiem i cebulą. Wstawić naczynie do mikrofalówki i gotować na wysokim poziomie mocy przez 3 minuty.

2W osobnym naczyniu podgrzać w mikrofalówce bulion, ale nie dopuścić do wrzenia (podgrzewać około 2 minuty).

3Przełożyć ryż do naczynia z masłem i czosnkiem, i zalać bulionem. Wymieszać. Szczelnie przykryć i gotować na wysokim poziomie mocy przez 6 minut.

4Do ryżu dodać wino. Gotować na wysokim poziomie mocy przez 10 minut. Większość płynu powinna się wygotować. Przed podaniem wymieszać ryż z serem.

Porcja dla:

4 osób