Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
W sezonie na kurki ten przepis na jajecznicę jest podstawą mojego jadłospisu. Kurki, cebula i pomidory w jajecznej masie.
Składniki:
- 300 g kurek
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki klarowanego masła
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
2Do rozgrzanego woka włożyć masło i kolejno dodawać cebulę, kurki i pomidory. Doprawić połową soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą.
3Jajka wbić do miski, roztrzepać i wymieszać z mlekiem oraz pozostałą solą z pieprzem.
4Dodać jajka do woka, wymieszać i smażyć, aż się zetną na aksamitną masę.
Porcja dla:
4 osób