Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

W sezonie na kurki ten przepis na jajecznicę jest podstawą mojego jadłospisu. Kurki, cebula i pomidory w jajecznej masie.

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

1Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.

2Do rozgrzanego woka włożyć masło i kolejno dodawać cebulę, kurki i pomidory. Doprawić połową soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą.

3Jajka wbić do miski, roztrzepać i wymieszać z mlekiem oraz pozostałą solą z pieprzem.

4Dodać jajka do woka, wymieszać i smażyć, aż się zetną na aksamitną masę.

Porcja dla:

4 osób