Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To danie a’la Octoberfest jest proste i smaczne! Kiedy kapusta zmięknie, zamiast wody można dodać czerwone wino – pychotka!
Składniki:
- 110 g margaryny
- 1 cebula, obrana i pokrojona
- 1 główka kapusty włoskiej, poszatkowana
- 450 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 700 g ulubionej kiełbasy
- 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
- 120 ml (1/2 szkl.) wody
Przygotowanie:
1W dużej patelni podsmażyć cebulę na margarynie aż zmięknie.
2Dodać kapustę i ziemniaki, i podsmażać aż kapusta lekko zmięknie. Dodać kiełbasę, ocet winny, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się dobrze poddusi. Wlać wodę, przykryć i dusić kolejne 10 minut.
Porcja dla:
6 osób