Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

To danie a’la Octoberfest jest proste i smaczne! Kiedy kapusta zmięknie, zamiast wody można dodać czerwone wino – pychotka!

Składniki:

  • 110 g margaryny
  • 1 cebula, obrana i pokrojona
  • 1 główka kapusty włoskiej, poszatkowana
  • 450 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 700 g ulubionej kiełbasy
  • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 120 ml (1/2 szkl.) wody

Przygotowanie:

1W dużej patelni podsmażyć cebulę na margarynie aż zmięknie.

2Dodać kapustę i ziemniaki, i podsmażać aż kapusta lekko zmięknie. Dodać kiełbasę, ocet winny, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się dobrze poddusi. Wlać wodę, przykryć i dusić kolejne 10 minut.

Porcja dla:

6 osób