30 min.
35 min.
155 min.
Pyszny i prosty chleb we włoskim stylu. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem oregano, bazylii i sera Romano.
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 5 minut, aż się zapienią.
2Dodać oliwę, przyprawy, ser oraz 3 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne 3 szklanki mąki, zarabiać ciasto.
3Ciasto wyrabiać przez 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
4Zagnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować dwa bochenki. Przełożyć na blaszkę lub do dwóch keksówek, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
5Piec w 175 stopniach C przez 35 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.
Porcja dla:
24 osób