Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
155 min.

Pyszny i prosty chleb we włoskim stylu. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem oregano, bazylii i sera Romano.

Składniki:

  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 5 minut, aż się zapienią.

2Dodać oliwę, przyprawy, ser oraz 3 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne 3 szklanki mąki, zarabiać ciasto.

3Ciasto wyrabiać przez 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

4Zagnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować dwa bochenki. Przełożyć na blaszkę lub do dwóch keksówek, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

5Piec w 175 stopniach C przez 35 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.

Porcja dla:

24 osób