Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
16 min.

Dzięki odrobinie fantazji i paru egzotycznym składnikom nawet z pospolitych warzyw można przyrządzić wyjątkową potrawę. To soczyste danie stir-fry jest pyszne i cudownie chrupie. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw orientalnych, ale można je także podać do innych dań rybnych, drobiu i mięsa z grilla.

Składniki:

  • 30 g sezamu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 300 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać mały rondel i potrząsając uprażyć w nim sezam, aż zacznie się rumienić. Wysypać do miseczki i odstawić.

2Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie. Dodać kapustę włoską i pekińską. Smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby kapusta zaczęła mięknąć. Dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze kilka sekund.

3Przesunąć warzywa ku bokom patelni, by zrobić wolne miejsce w środku. Wlać sos ostrygowy i 2 łyżki wody. Mieszając podgrzać, a następnie wymieszać warzywa z rozcieńczonym sosem ostrygowym. Skosztować i w razie potrzeby dodać sól i pieprz do smaku. Należy pamiętać, że sos ostrygowy jest dość słony. Podawać warzywa od razu, posypane prażonym sezamem.

Porcja dla:

4 osób