Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
75 min.

Świetny pomysł na obiad dla małej, 3-4 osobowej rodziny. Danie mięsno-ziemniaczane z pysznym sosem Madziarów (ja używam Folwark).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Ciasto: Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.

2Farsz mięsny: Ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem Madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem.

3Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.

4Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki, nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle).

5Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia.

6Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem.

7Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.

Porcja dla:

6 osób