45 min.
30 min.
75 min.
Świetny pomysł na obiad dla małej, 3-4 osobowej rodziny. Danie mięsno-ziemniaczane z pysznym sosem Madziarów (ja używam Folwark).
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Ciasto: Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.
2Farsz mięsny: Ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem Madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem.
3Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
4Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki, nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle).
5Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia.
6Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem.
7Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.
Porcja dla:
6 osób