Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczny sposób na przygotowanie ziemniaków. Pieczone z odrobiną oliwy, pachnące rozmarynem, doskonałe jako dodatek do mięs lub ryb.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 pęczka świeżego rozmarynu
- 1/3 szklanki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, przełożyć do miski.
3Rozmaryn posiekać i dodać do ziemników, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Oprószyć pieprzem cytrynowym.
4Ziemniaki przełożyć do brytfanki, przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut.
5Pod koniec pieczenia odkryć folię i przełączyć piekarnik na funkcję grill. Piec jeszcze przez kilka minut, do zrumienienia.
Porcja dla:
4 osób