Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczny sposób na przygotowanie ziemniaków. Pieczone z odrobiną oliwy, pachnące rozmarynem, doskonałe jako dodatek do mięs lub ryb.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 pęczka świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, przełożyć do miski.

3Rozmaryn posiekać i dodać do ziemników, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Oprószyć pieprzem cytrynowym.

4Ziemniaki przełożyć do brytfanki, przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut.

5Pod koniec pieczenia odkryć folię i przełączyć piekarnik na funkcję grill. Piec jeszcze przez kilka minut, do zrumienienia.

Porcja dla:

4 osób