Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Przepis dla wegetarian! Pyszna i zdrowa kasza gryczana w sosie śmietanowym z pieczarkami. Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach!

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek
  • 200 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Kaszę opłukać, zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Sprawdzić czy już jest miękka, żeby nie przegotować.

2W międzyczasie w rondelku rozgrzać masło z oliwą. Smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać szczyptę soli.

3Pieczarki obrać, ale nie myć bo ściemnieją. Pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać przez 3 minuty.

4Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia i oprószyć pieprzem.

5Kaszę posolić i wymieszać z odrobiną masła. Polać sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób