Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Przepis dla wegetarian! Pyszna i zdrowa kasza gryczana w sosie śmietanowym z pieczarkami. Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach!
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 250 g pieczarek
- 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Kaszę opłukać, zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Sprawdzić czy już jest miękka, żeby nie przegotować.
2W międzyczasie w rondelku rozgrzać masło z oliwą. Smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać szczyptę soli.
3Pieczarki obrać, ale nie myć bo ściemnieją. Pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać przez 3 minuty.
4Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia i oprószyć pieprzem.
5Kaszę posolić i wymieszać z odrobiną masła. Polać sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób