30 min.
70 min.
100 min.
Mam ten przepis od znajomego z Ameryki. Nadzienie robi się oddzielnie i można go użyć do drobiu, abo zjeść tak, jak jest. Bardzo dobrze pasuje do pieczonego indyka.
Składniki:
- 150 g rodzynek
- 350 ml soku pomarańczowego
- 250 g posiekanego selera naciowego
- 1 duża cebula, posiekana
- 225 g masła
- 450 g kiełbasy wieprzowej
- 450 g bułki tartej
Przygotowanie:
1250 ml ml soku pomarańczowego wymieszać z rodzynkami w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić.
2W patelni stopić 100 g masła, podsmażyć na nim selera i cebulę, aby zmiękły, a następnie przełożyć do dużej miski. Kiełbasy obrać ze skórki, rozdrobnić i podsmażyć na tym samym tłuszczu.
3Mięso z kiełbasy wymieszać z bułką tartą, jabłkami, orzechami pekan, pozostałym sokiem pomarańczowym i pozostałym masłem i dodać do miski z selerem i cebulą. Wlać bulion drobiowy i doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
4Przełożyć nadzienie do dwóch małych, wysmarowanych tłuszczem blaszek do pieczenia, przykryć i piec w 160 C przez około 1 godzinę. Odkryć i piec jeszcze przez 10 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.
Porcja dla:
18 osób