15 min.
15 min.
Jogurt doprawiony czosnkiem i miętą, wymieszany z surowymi warzywami oraz soczewicą, znakomicie smakuje podany na gorącym chlebie naan. Kilka listków kolendry i mięty dodaje potrawie świeżości, a odrobina sosu chutney lub pikli z limonki dodatkowo wzbogacają jej aromat i smak.
Składniki:
- 340 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 300 g zielonej soczewicy z puszki, opłukanej i odsączonej
- 1/2 drobno posiekanego ogórka
- 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w małą kostkę
- 1 drobno posiekany dojrzały pomidor
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminu
- spora szczypta curry w proszku
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1Podgrzać opiekacz. Zmieszać wszystkie składniki „kawioru“ z soczewicy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem kajeńskim.
2Po skropieniu placków naan wodą opiekać je po 1 minucie z każdej strony. Przenieść na talerze.
3Nałożyć łyżką porcje „kawioru“ na kawałki gorącego chleba, a następnie posypać liśćmi świeżej mięty, kolendry i rukoli oraz utartą marchewką. Podawać, stawiając na stole naczynie z chutneyem lub piklami z limonki.
Porcja dla:
4 osób