Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Jogurt doprawiony czosnkiem i miętą, wymieszany z surowymi warzywami oraz soczewicą, znakomicie smakuje podany na gorącym chlebie naan. Kilka listków kolendry i mięty dodaje potrawie świeżości, a odrobina sosu chutney lub pikli z limonki dodatkowo wzbogacają jej aromat i smak.

Składniki:

  • 340 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g zielonej soczewicy z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 1/2 drobno posiekanego ogórka
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w małą kostkę
  • 1 drobno posiekany dojrzały pomidor
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminu
  • spora szczypta curry w proszku
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

1Podgrzać opiekacz. Zmieszać wszystkie składniki „kawioru“ z soczewicy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem kajeńskim.

2Po skropieniu placków naan wodą opiekać je po 1 minucie z każdej strony. Przenieść na talerze.

3Nałożyć łyżką porcje „kawioru“ na kawałki gorącego chleba, a następnie posypać liśćmi świeżej mięty, kolendry i rukoli oraz utartą marchewką. Podawać, stawiając na stole naczynie z chutneyem lub piklami z limonki.

Porcja dla:

4 osób