Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny sos podawany jako dodatek do mięs, makaronów, ziemniaków, kasz lub jako danie samodzielne podawane z pieczywem czosnkowym.
Składniki:
- 1 kg grzybów ( podgrzybków)
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka (235 ml) gorącej wody
- 1 kostka bulionowa
- 2 cebule, posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka śmietany do zup
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
1Oczyszczone, pokrojone w kostkę grzyby wsypać do dużej, głębokiej patelni na rozgrzany olej, ciągle mieszajac.
2Po około 15 minutach dolać rozpuszczony w wodzie bulion i masło. Mieszać na małym ogniu.
3W osobnym rondelku usmażyć na złoty kolor na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do duszonych grzybów.
4Po około 30 min duszenia dodać śmietanę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze 5 minut. Gotowy sos podawać z wybranym dodatkiem.
Porcja dla:
4 osób