Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny sos podawany jako dodatek do mięs, makaronów, ziemniaków, kasz lub jako danie samodzielne podawane z pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 kg grzybów ( podgrzybków)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka (235 ml) gorącej wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 szklanka śmietany do zup
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

1Oczyszczone, pokrojone w kostkę grzyby wsypać do dużej, głębokiej patelni na rozgrzany olej, ciągle mieszajac.

2Po około 15 minutach dolać rozpuszczony w wodzie bulion i masło. Mieszać na małym ogniu.

3W osobnym rondelku usmażyć na złoty kolor na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do duszonych grzybów.

4Po około 30 min duszenia dodać śmietanę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze 5 minut. Gotowy sos podawać z wybranym dodatkiem.

Porcja dla:

4 osób