Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
60 min.

Kiedy piekę tę quiche dla gości, zawsze piekę dwie wersje – jedną bez szynki, dla wegetarian. Obydwie wersje są równie pyszne i są cudownym sposobem na danie z porów. Można użyć gotowego kruchego spodu!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • nieco zimnej wody

Przygotowanie:

1Wyrobić dłońmi mąkę z masłem, jajkiem i solą, dodając tylko tyle wody, ile potrzeba aby powstało gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

2Rozgrzać piekarnik do 200.

3Od porów odciąć zielone liście, resztę pokroić w cienkie plasterki i umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie.

4Oliwę rozgrzać w patelni i smażyć pora przez 5 minut, aż się zeszkli.

5Rozwałkować ciasto, aby pasowało do tortownicy o średnicy 25 cm, uformować też brzeg o wysokości 2-3 cm.

6Jajka roztrzepać ze śmietaną, wmieszać sery, szynkę i pora. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć mieszaninę na cieście i wygładzić wierzch.

7Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób