25 min.
35 min.
60 min.
Kiedy piekę tę quiche dla gości, zawsze piekę dwie wersje – jedną bez szynki, dla wegetarian. Obydwie wersje są równie pyszne i są cudownym sposobem na danie z porów. Można użyć gotowego kruchego spodu!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- nieco zimnej wody
Przygotowanie:
1Wyrobić dłońmi mąkę z masłem, jajkiem i solą, dodając tylko tyle wody, ile potrzeba aby powstało gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2Rozgrzać piekarnik do 200.
3Od porów odciąć zielone liście, resztę pokroić w cienkie plasterki i umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie.
4Oliwę rozgrzać w patelni i smażyć pora przez 5 minut, aż się zeszkli.
5Rozwałkować ciasto, aby pasowało do tortownicy o średnicy 25 cm, uformować też brzeg o wysokości 2-3 cm.
6Jajka roztrzepać ze śmietaną, wmieszać sery, szynkę i pora. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć mieszaninę na cieście i wygładzić wierzch.
7Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób