15 min.
70 min.
95 min.
Dobrze wypieczona kaczka z chrupiącą skórką – przepis pochodzi od mojej babci z Polski.
Składniki:
- 1 cała kaczka (ok. 2 kg)
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka cebuli granulowanej
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
- 2 łyżki kminku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C.
2Kaczkę umyć i wysuszyć. Ponacinać skórę piersi i nóg ostrym nożem, nacinając do grubości 2/3 skóry i uważając, aby nie naciąć mięsa. Przyprawić kaczkę w środku i na zewnątrz czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną, solą i pieprzem. Wmasować przyprawy w mięso. Posypać kaczkę kminkiem, wmasować też kminek w nacięcia na skórze. Położyć na ruszcie piersią do góry, a pod spód wsunąć blachę, na którą będą ściekać soki.
3Piec kaczkę w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie odwrócić ją piersią do dołu i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175°C. Odwrócić znów kaczkę piersią do góry i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie odwrócić kaczkę piersią do dołu i piec jeszcze przez 20 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
4 osób