20 min.
75 min.
95 min.
Parujący pieczony ziemniak jest bardzo sycący i nie trzeba dodawać do niego wiele masła i sera, by zachwycił smakiem. Wegetariańskie marynowane nadzienie z grzybów i cukinii jest wyjątkowo pyszne.
Składniki:
- 4 ziemniaki do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g pieczarek o kapeluszach średnicy około 5 cm
- 170 g cukinii, pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
2Przygotować nadzienie pieczarkowo-cukiniowe zaraz po wstawieniu ziemniaków do piekarnika, żeby jak najdłużej się marynowało. Można je też przygotować tuż przed wyjęciem ziemniaków i podawać na gorąco. Rozgrzać dużą patelnię grillową i skropić połową oliwy. Wrzucić pieczarki i cukinię. Smażyć 10-15 minut, aż warzywa miejscami mocno się przyrumienią, zmiękną i puszczą sok.
3Przełożyć warzywa do miski (wraz z sokiem). Dodać resztę oliwy, ocet i musztardę. Doprawić nadzienie solą i pieprzem, starannie wymieszać i odstawić, by marynowało się w czasie pieczenia ziemniaków.
4Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Dodać do nadzienia natkę pietruszki i wymieszać. Nałożyć do ziemniaków. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób