Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To danie na bazie wędzonej kiełbasy jest świetne, gdy przyjmujesz gości. Jest bardzo dobre i proste, i może być przygotowane na długo przed przyjazdem gości. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, sałatką owocową lub chlebem.

Składniki:

  • 6 plasterków boczku
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku

Przygotowanie:

1W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie rumiany, przewracając raz na drugą stronę. Zdjąć z patelni, zostawiając tłuszcz, i umieścić na papierowych ręcznikach.

2Do tłuszczu w patelni dodać wodę, cukier, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną, sól oraz kminek i wymieszać. Dodać kapustę i delikatnie wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.

3Dodać kiełbasę. Dusić pod przykryciem przez następne 10 do 15 minut. Posypać pokrojonym drobno boczkiem i podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób