10 min.
30 min.
40 min.
To danie na bazie wędzonej kiełbasy jest świetne, gdy przyjmujesz gości. Jest bardzo dobre i proste, i może być przygotowane na długo przed przyjazdem gości. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, sałatką owocową lub chlebem.
Składniki:
- 6 plasterków boczku
- 60 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
Przygotowanie:
1W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie rumiany, przewracając raz na drugą stronę. Zdjąć z patelni, zostawiając tłuszcz, i umieścić na papierowych ręcznikach.
2Do tłuszczu w patelni dodać wodę, cukier, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną, sól oraz kminek i wymieszać. Dodać kapustę i delikatnie wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.
3Dodać kiełbasę. Dusić pod przykryciem przez następne 10 do 15 minut. Posypać pokrojonym drobno boczkiem i podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób