10 min.
15 min.
25 min.
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych form przyrządzania potraw. Dzięki temu, że do gotowania nie używa się tłuszczu, można sobie pozwolić na odrobinę luksusu – polanie dania aromatycznym olejem sezamowym.
Składniki:
- 2 łyżki świeżego imbiru, startego
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ łyżeczki skórki otartej z limonki
- 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 4 filety z pangi (ok. 140 g każdy)
- 2,5 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
Przygotowanie:
1Wymieszać w małym naczyniu imbir z czosnkiem, skórką z limonki i kolendrą. Ułożyć filety skórą do góry i oprószyć mieszanką przypraw. Złożyć filety na pół. Skropić ryby olejem sezamowym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
2Włożyć kratkę do woka lub do dużej patelni (tak dużej, żeby zmieściło się na niej naczynie z rybą). Nalać tyle wody, żeby sięgała niemal do kratki. Przykryć wok i doprowadzić wodę do wrzenia.
3Ustawić naczynie z rybą na kratce nad delikatnie gotującą się wodą. Przykryć i gotować na parze przez około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Przenieść filety szeroką łopatką na półmisek i przykryć, żeby nie stygły.
4Przygotować sos: soki, które zostały w naczyniu, w którym gotowały się ryby, zlać do małego rondelka. Dodać sok z limonki i wodę, zagotować. Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie. Ciągle mieszając, gotować przez minutę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać kolendrę, wymieszać. Podawać rybę polaną sosem.
Porcja dla:
4 osób