Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
To jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z owoców morza – krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku z sosem z białego wina i cytryny.
Składniki:
- 1 kg mrożonych krewetek
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
Przygotowanie:
1Krewetki rozmrozić i osuszyć. Posypać solą i pieprzem.
2Na dużej patelni stopić masło. Dodać krewetki i smażyć przez minutę na dużym ogniu.
3Dodać czosnek, zamieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
4Krewetki przełożyć na półmisek. Na patelnię wlać wino. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz pietruszkę, wymieszać.
5Gotować przez 2 minuty, a następnie polać krewetki i podawać.
Porcja dla:
4 osób