Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

To jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z owoców morza – krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku z sosem z białego wina i cytryny.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany

Przygotowanie:

1Krewetki rozmrozić i osuszyć. Posypać solą i pieprzem.

2Na dużej patelni stopić masło. Dodać krewetki i smażyć przez minutę na dużym ogniu.

3Dodać czosnek, zamieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.

4Krewetki przełożyć na półmisek. Na patelnię wlać wino. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz pietruszkę, wymieszać.

5Gotować przez 2 minuty, a następnie polać krewetki i podawać.

Porcja dla:

4 osób