30 min.
60 min.
90 min.
Sarnina to wyjątkowo chude mięso, z którego często robi się kiełbasy. Przyrządzimy z nich nasze danie. Można podawać je z różyczkami brokułów lub innymi świeżymi zielonymi warzywami.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 8 dużych kiełbasek z sarniny (ok. 500 g)
- 170 g drobnych cebulek, przekrojonych
- 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
- 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 200 ml wywaru wołowego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki lub jeżyn
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni teflonowej. Wrzucić kiełbaski i smażyć na niezbyt dużym ogniu 10 minut, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę, aż się lekko przyrumienią.
2Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem, żeby znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.
3Wrzucić cebulki na patelnię z kiełbaskami i smażyć 5 minut, aż przyrumieni się, a kiełbaski mocno zbrązowieją. Przełożyć je na talerz i odstawić. Zlać z patelni nadmiar tłuszczu.
4Wrzucić na patelnię czosnek, pieczarki i czerwoną paprykę. Podsmażać kilka minut, aż zmiękną. Wlać wywar i wino. Dodać dżem i 2 gałązki tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w łyżce wody, wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy sos lekko zgęstnieje, zmniejszyć ogień i włożyć kiełbaski z powrotem na patelnię. Podgrzewać na małym ogniu 10 minut.
5Odlać ziemniaki, potrząsając sitem. Przełożyć znowu do rondla. Rozgrzać mleko w małym rondlu, wlać je do ziemniaków i utłuc gładkie purée. Dodać, ucierając oliwę i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
6Ułożyć na podgrzanych talerzach porcje purée oraz kiełbaski i warzywa. Polać sosem (po usunięciu z niego gałązek tymianku). Posypać listkami z pozostałych gałązek tymianku. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób