Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Sarnina to wyjątkowo chude mięso, z którego często robi się kiełbasy. Przyrządzimy z nich nasze danie. Można podawać je z różyczkami brokułów lub innymi świeżymi zielonymi warzywami.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 8 dużych kiełbasek z sarniny (ok. 500 g)
  • 170 g drobnych cebulek, przekrojonych
  • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 200 ml wywaru wołowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki lub jeżyn
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni teflonowej. Wrzucić kiełbaski i smażyć na niezbyt dużym ogniu 10 minut, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę, aż się lekko przyrumienią.

2Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem, żeby znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.

3Wrzucić cebulki na patelnię z kiełbaskami i smażyć 5 minut, aż przyrumieni się, a kiełbaski mocno zbrązowieją. Przełożyć je na talerz i odstawić. Zlać z patelni nadmiar tłuszczu.

4Wrzucić na patelnię czosnek, pieczarki i czerwoną paprykę. Podsmażać kilka minut, aż zmiękną. Wlać wywar i wino. Dodać dżem i 2 gałązki tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w łyżce wody, wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy sos lekko zgęstnieje, zmniejszyć ogień i włożyć kiełbaski z powrotem na patelnię. Podgrzewać na małym ogniu 10 minut.

5Odlać ziemniaki, potrząsając sitem. Przełożyć znowu do rondla. Rozgrzać mleko w małym rondlu, wlać je do ziemniaków i utłuc gładkie purée. Dodać, ucierając oliwę i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

6Ułożyć na podgrzanych talerzach porcje purée oraz kiełbaski i warzywa. Polać sosem (po usunięciu z niego gałązek tymianku). Posypać listkami z pozostałych gałązek tymianku. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób