10 min.
06 min.
16 min.
Przypominająca sałatkę salsa o intensywnym smaku kontrastuje z rybą pieczoną bez dodatków. Radzimy podać do niej młode ziemniaki z wody i groszek.
Składniki:
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 4 pomidory
- ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
- 1 łyżka kandyzowanego imbiru, posiekanego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1Rozdzielić plasterki cebuli na krążki, włożyć je do miski. Pokroić pomidory na cienkie plasterki i wrzucić do miski. Posypać chili, imbirem oraz cukrem, dodać przecier pomidorowy, ocet, sól i pieprz. Wlać 2 łyżki oliwy, wymieszać i odstawić.
2Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Lekko posmarować brytfannę i włożyć do niej porcje łupacza, do góry stroną bez skóry. Posmarować odrobiną oliwy. Piec przez 3 minuty. Przewrócić rybę na drugą stronę, posmarować resztą oliwy i znów piec przez 3 minuty.
3Rozdzielić salsę na 4 talerze i ułożyć na niej porcje łupacza. Udekorować rzeżuchą. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób