Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
16 min.

Przypominająca sałatkę salsa o intensywnym smaku kontrastuje z rybą pieczoną bez dodatków. Radzimy podać do niej młode ziemniaki z wody i groszek.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 4 pomidory
  • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
  • 1 łyżka kandyzowanego imbiru, posiekanego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1Rozdzielić plasterki cebuli na krążki, włożyć je do miski. Pokroić pomidory na cienkie plasterki i wrzucić do miski. Posypać chili, imbirem oraz cukrem, dodać przecier pomidorowy, ocet, sól i pieprz. Wlać 2 łyżki oliwy, wymieszać i odstawić.

2Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Lekko posmarować brytfannę i włożyć do niej porcje łupacza, do góry stroną bez skóry. Posmarować odrobiną oliwy. Piec przez 3 minuty. Przewrócić rybę na drugą stronę, posmarować resztą oliwy i znów piec przez 3 minuty.

3Rozdzielić salsę na 4 talerze i ułożyć na niej porcje łupacza. Udekorować rzeżuchą. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób