Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Żeby przyrządzić to szybkie danie, wystarczy ułożyć warstwami miękkie, dojrzałe awokado i suszone pomidory i doprawić je sosem cytrynowym, a następnie posypać uprażonymi migdałami. Podawać z pieczywem i sałatą.

Składniki:

  • 400 ml chudego mleka
  • 1 gruby plasterek cebuli z łupiną
  • 1 cytryna
  • 1 liść laurowy
  • 4 duże lub 6 średnich dojrzałych awokado
  • 50 g suszonych pomidorów (z opakowania próżniowego bez oleju i soli), grubo posiekanych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wlać do rondla 200 ml mleka. Zdjąć zewnętrzną warstwę łupiny z plasterka cebuli (zachować wewnętrzną łupinę, która zabarwi sos). Odkroić z cytryny 2 cienkie paski skórki. Dodać do mleka cebulę, skórkę cytryny i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i odstawić na kilka minut, by mleko przesiąknęło aromatem dodatków.

2Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i obrać ze skórki. Pokroić miąższ w plasterki i włożyć do miski. Skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny, posypać pieprzem. Obtoczyć. Ułożyć połowę plasterków awokado w naczyniu żaroodpornym i posypać posiekanymi pomidorami. Przykryć pozostałymi plasterkami.

3Wyjąć cebulę z mleka (pozostawić skórkę z cytryny i liść laurowy). Rozrobić mąkę z resztą mleka i wymieszać z musztardą. Dodać do gorącego mleka, mieszając energicznie widelcem. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity. Usunąć liść laurowy i skórkę z cytryny. Doprawić odrobiną soli.

4Polać awokado sosem i posypać płatkami migdałów, serem i papryką. Piec przez 15 minut, aż sos zacznie bulgotać, a migdały przyrumienią się lekko. Włożyć do piekarnika kromki bułki na ostatnie 5 minut pieczenia. Podawać.

Porcja dla:

4 osób