15 min.
15 min.
30 min.
Żeby przyrządzić to szybkie danie, wystarczy ułożyć warstwami miękkie, dojrzałe awokado i suszone pomidory i doprawić je sosem cytrynowym, a następnie posypać uprażonymi migdałami. Podawać z pieczywem i sałatą.
Składniki:
- 400 ml chudego mleka
- 1 gruby plasterek cebuli z łupiną
- 1 cytryna
- 1 liść laurowy
- 4 duże lub 6 średnich dojrzałych awokado
- 50 g suszonych pomidorów (z opakowania próżniowego bez oleju i soli), grubo posiekanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wlać do rondla 200 ml mleka. Zdjąć zewnętrzną warstwę łupiny z plasterka cebuli (zachować wewnętrzną łupinę, która zabarwi sos). Odkroić z cytryny 2 cienkie paski skórki. Dodać do mleka cebulę, skórkę cytryny i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i odstawić na kilka minut, by mleko przesiąknęło aromatem dodatków.
2Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i obrać ze skórki. Pokroić miąższ w plasterki i włożyć do miski. Skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny, posypać pieprzem. Obtoczyć. Ułożyć połowę plasterków awokado w naczyniu żaroodpornym i posypać posiekanymi pomidorami. Przykryć pozostałymi plasterkami.
3Wyjąć cebulę z mleka (pozostawić skórkę z cytryny i liść laurowy). Rozrobić mąkę z resztą mleka i wymieszać z musztardą. Dodać do gorącego mleka, mieszając energicznie widelcem. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity. Usunąć liść laurowy i skórkę z cytryny. Doprawić odrobiną soli.
4Polać awokado sosem i posypać płatkami migdałów, serem i papryką. Piec przez 15 minut, aż sos zacznie bulgotać, a migdały przyrumienią się lekko. Włożyć do piekarnika kromki bułki na ostatnie 5 minut pieczenia. Podawać.
Porcja dla:
4 osób