Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
550 min.

Fasolka po bretońsku z wędzonym boczkiem. Uwaga: fasolę trzeba moczyć przez noc, więc zaplanujmy to danie dzień wcześniej.

Składniki:

  • 300 g fasoli białej „Jaś”
  • 80 g wędzonego boczku
  • 50 g tłuszczu
  • 50 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 20 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Fasolę zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na noc.

2Następnego dnia fasolę gotować w tej samej wodzie, aż będzie miękka (ok. 20 minut).

3W oddzielnym garnku ugotować boczek w wodzie.

4Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać mąkę, wymieszać. Dolać odrobinę wywaru z boczku i koncentrat pomidorowy, wymieszać na jednolity sos.

5Boczek pokroić w kostkę i dodać do fasolki. Dodać sos, doprawić solą, cukrem i papryką, wymieszać i zagotować.

Porcja dla:

4 osób