Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
550 min.
550 min.
Fasolka po bretońsku z wędzonym boczkiem. Uwaga: fasolę trzeba moczyć przez noc, więc zaplanujmy to danie dzień wcześniej.
Składniki:
- 300 g fasoli białej „Jaś”
- 80 g wędzonego boczku
- 50 g tłuszczu
- 50 g cebuli, pokrojonej w kostkę
- 20 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Fasolę zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na noc.
2Następnego dnia fasolę gotować w tej samej wodzie, aż będzie miękka (ok. 20 minut).
3W oddzielnym garnku ugotować boczek w wodzie.
4Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać mąkę, wymieszać. Dolać odrobinę wywaru z boczku i koncentrat pomidorowy, wymieszać na jednolity sos.
5Boczek pokroić w kostkę i dodać do fasolki. Dodać sos, doprawić solą, cukrem i papryką, wymieszać i zagotować.
Porcja dla:
4 osób