Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne, bogate w błonnik wegańskie burgery z ciecierzycy i tofu. Oczywiście można użyć suchej ciecierzycy, świeżo ugotowanej.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączonej i zmiksowanej lub dobrze rozgniecionej widelcem
- 8 świeżych liści bazylii, posiekanych
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki płatków owsianych
- 200 g ugotowanego brązowego ryżu
- 1 opakowanie twardego tofu
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać ciecierzycę z bazylią. Dodać otręby, płatki i ryż. Masa powinna być sucha.
2W osobnej misce rozgnieść tofu w rękach, wyciskając jak najwięcej wody. Odcedzić wodę i znów wyciskać tofu, aż będzie suche. Dodać do tofu czosnek i sos BBQ, wymieszać.
3Dodać tofu do ciecierzycy. Doprawić solą, pieprzem i szałwią. Porządnie wymieszać.
4W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Formować kotlety w dłoniach i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony.
5Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.
Porcja dla:
8 osób