Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne, bogate w błonnik wegańskie burgery z ciecierzycy i tofu. Oczywiście można użyć suchej ciecierzycy, świeżo ugotowanej.

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączonej i zmiksowanej lub dobrze rozgniecionej widelcem
  • 8 świeżych liści bazylii, posiekanych
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 200 g ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 opakowanie twardego tofu

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać ciecierzycę z bazylią. Dodać otręby, płatki i ryż. Masa powinna być sucha.

2W osobnej misce rozgnieść tofu w rękach, wyciskając jak najwięcej wody. Odcedzić wodę i znów wyciskać tofu, aż będzie suche. Dodać do tofu czosnek i sos BBQ, wymieszać.

3Dodać tofu do ciecierzycy. Doprawić solą, pieprzem i szałwią. Porządnie wymieszać.

4W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Formować kotlety w dłoniach i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony.

5Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.

Porcja dla:

8 osób