20 min.
25 min.
45 min.
Bardzo łatwo się je przygotowuje. Jeśli podamy je ze słodką śmietaną – polubią je dzieci, a jeśli z sosem (np. pieczarkowym)- rozsmakują się w nich dorośli.
Składniki:
- 6-7 średnich ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej (lub więcej w razie potrzeby)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować w wodzie z płaską łyżką soli. Gdy będą jeszcze ciepłe porządnie utłuc na puree. Uklepać równą warstwę ziemniaków na dnie garnka, w którym się gotowały.
2Warstwę ziemniaków podzielić na 4 równe części (ćwiartki) nożem. Jedną z tych części wybrać z garnka łyżką i rozłożyć równomiernie na pozostałych trzech warstwach. Również wyrównać wierzch na płasko.
3W ten sposób w garnku pozostanie jedna ćwiartka pusta. W tę dziurę wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby osiągnęła równy poziom z warstwą ziemniaków. Warstwa mąki ma być płaska.
4Wbić do garnka jajko i wymieszać wszystko dobrze na jednolite ciasto. Uwaga: ciasto nie może się kleić do rąk – jeśli się klei, trzeba dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.
5W dużym garnku zagotować nieosoloną wodę.
6Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i kciukiem robić w nich małe wgłębienia.
7Wrzucać kluski partiami do wrzątku, delikatnie przemieszać, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką cedzakową i podawać polane dowolnym sosem lub śmietaną wymieszaną z cukrem.
Porcja dla:
25 osób