Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bardzo łatwo się je przygotowuje. Jeśli podamy je ze słodką śmietaną – polubią je dzieci, a jeśli z sosem (np. pieczarkowym)- rozsmakują się w nich dorośli.

Składniki:

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w wodzie z płaską łyżką soli. Gdy będą jeszcze ciepłe porządnie utłuc na puree. Uklepać równą warstwę ziemniaków na dnie garnka, w którym się gotowały.

2Warstwę ziemniaków podzielić na 4 równe części (ćwiartki) nożem. Jedną z tych części wybrać z garnka łyżką i rozłożyć równomiernie na pozostałych trzech warstwach. Również wyrównać wierzch na płasko.

3W ten sposób w garnku pozostanie jedna ćwiartka pusta. W tę dziurę wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby osiągnęła równy poziom z warstwą ziemniaków. Warstwa mąki ma być płaska.

4Wbić do garnka jajko i wymieszać wszystko dobrze na jednolite ciasto. Uwaga: ciasto nie może się kleić do rąk – jeśli się klei, trzeba dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.

5W dużym garnku zagotować nieosoloną wodę.

6Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i kciukiem robić w nich małe wgłębienia.

7Wrzucać kluski partiami do wrzątku, delikatnie przemieszać, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką cedzakową i podawać polane dowolnym sosem lub śmietaną wymieszaną z cukrem.

Porcja dla:

25 osób